Ahad, 21 Jun 2009

Hari Cuti Hari Busy

Dua minggu lepas adalah minggu yang sibuk bagi saya. Maklumlah musim citi sekolah. Cuti sekolah bermakna ramailah umat adam dan hawa kat Malaysia nie melangsungkan perkahwinan. Satu minggu tu ada tiga, empat rumah melangsungkan perkahwinan. Sampai tak de masa nak up-date blog.

Tak kurang orang yang datang menempah baju untuk digayakan ketika hari perkahwinan tu. Macam kat sebelah nie antara baju yang ditempah. Kalau sekali tengok macam baju kawin kan? Tapi sebenarnya tak. Orang yang tempah baju nie tak cakap nak pakai untuk apa. Kalau musim orang kawin tu, tentunya nak melaram masa majlis tu kan? Kalau dah dekat hari Raya tu tentu untuk hari Raya nie tak. Raya lambat lagi, bulan puasa pun belum. Tapi yang pastinya bukannya untuk majlis sanding perkahwinan. Itu sebabnya tak ada manik. Kalau sarat dengan manik tu lain jadinya. Baju nie simpel je. Bajunya berpotongan 'empire cut'. Zip kat belah tepi je. Kain buat potongan duyung 3 panel. Bajunya dilining penuh dengan kain satin hitam jugak. Asal fabrik yang diberi cuma ada 2 meter satin hitam dan 2 meter lace hitam. Kalau satinnya ada 2 meter je mana cukup nak buat liningnya. nak buat kain pun dah pakai 2 meter. Habis tu baju tu tak yah lining? Nak pakai macam manakan? Orangnya bertudung litup. Mesti lining penuh, baru le sopan. Kalau tak, tak manis pulak. Terpaksalah saya belikan satinnya, apa nak wat. Tu le payah juga dia orang nie, kalau kita cas lebih sikit tarik muka. Habis tu duit minyak nak gi beli kain tu sapa nak tanggung. Teman jugak....


Ini pulak baju sikap yang saya ada mention sebelum nie. Kain shantung yang dibuat baju sikap dan di sulam manik simple. Kalau terlalu banyak sulaman maniknya karang lain jadinya. Hilang pulak keperkasaan lelaki yang memakainya. Jadi saya sulamkan design yang simple je, dengan menggunakan warna manik yang senada dengan warna fabrik. Ini baju je, seluar tak de. Kak Elly kata seluarnya dah ada. Warnanya ala-ala je. Boleh jugak masuk katanya. Hentam sajalah kak Elly, asalkan semuanya okay dan ada orang yang nak pakai.