Isnin, 14 Jun 2010

Kini Kembali

Hai rasanye dah lama sangat saya tak berblogkan. Banyak jugak email yang saya terima bertanyakan up-date terbaru. Okaylah seperti yang sedia maklum, nie kan cuti sekolah jadi maknanye teramat le sibuknya buat masa nie. Dengan kerja kawinnye. Kena siapkan semua tempahan baju perkahwinan yang dah ditempah dah lama mau pun yang last minit. Nie antara baju yang sempat saya ambik gambarnye. Nikmati le ye.

Yang pertama baju lace pink. Kain satin diberi warna putih. Padanan nie cantik jugak dan dah biasa orang lain buat. Tang kain tu payah sikit nak buatnye. Saya tak nak nampak lace tu macam ditampal sangat. Jadi kena teliti sikit. Banyak baju yang saya tengok kain netnye tak ditrim dengan sempurna lepas proses tampalannye. Hasilnye nampak sangat le tampalan lace tu. Bak kata orang Perak tak "semiak kojenye". Maka selekeh le hasil kerjanye. Cutting baju nie simple je. Orang kata 'Cutting penguin'. Cutting gini banyak di aplikasikan pada busana Indonesia. Dalam baju dilining dengan chiffon sepenuhnye. Sebab pengantin tak nak nampak seksi sangat bila berkorset. Camna tu ye?? Taknak seksi, tapi nak pakai korset? Pelik kan. Apa-apa pun tuan empunye puas hati dengan hasil kerja saya. Baju nie tak yah dimanik katanye sebab lacenye memang dah berlabuci. Meriah gitu..



Next, busana nie dramatik sikit. Dengan potongan empire cut dan berkain labuh berekor melampau. Nak menyiapkan busana nie payah dan mencabar. Sampai meja gunting pun kena sambung. Warna putih bersih memang menawan dan cantik digayakan dalam persandingan tapi, kena hati-hati sikit le kan. Maklum le cepat kotor. Itu le nasihat yang saya bagi pada tuan punya busana masa dia datang ambik. Saya buat manik ala crumble di empire cutnye. Memandangkan penggunaan lace yang agak minimum manik ditambah bagi menaikkan seri busana. Kain lacenye sama dengan kain lace warna pink kat atas tu. Beli sama-sama le tu. Bahagian kainnye lagi mencabar dari warna pink tu. Sebabnye ini kain chiffon digunakan. Lembut giler. Yang warna pink tu satin. Ha... sendri mau ingat le kan, mana lagi payah. Tambahan butang pada lengan dan hadapan baju menambahkan lagi keklasikkan busana.



Yang terakhir abaya hijau. Nampak simple je busana nie, namun disebabkan ada 4 lapisan, menyebabkan busana nie nampak lain. Berat lagi. Dah tentu pengantin tak akan pakai lama. Tu yang bagusnye. Lagi cepat dia bukak lagi selamat le baju tu. Pada asalnye kak Yan, tuan punye baju nak biasa je. Dia datang tunjukkan gambar, nak abaya ala-ala butik Puteris. Saya pun buat le research kat internet. Jumpa busana yang diingini. Memandangkan lacenye yang lain dari Puteris, saya redesign balik abaya nie. Saya cuma ambik inspirasi je. Kain chiffon 8 meter digunakan untuk menghasilkan abaya nie. Tenyata hasilnye kak Yan dan pelanggannye sangat berpuas hati. Alhamdillilah. Kalau dah puas hati tu jangan le segan datang menempah lagi yek! Manik ungu digunakan bagi menaikkan seri abaya nie.

Ada yang lain lagi yang akan saya masukkan dalam entri yang lain insyaallah. Buat masa nie nie je yang sempat. Nak sambung kerja balik. Apa pun terima kasih atas sokongan semua pada blog nie.

3 ulasan:

Cath J berkata...

very nice..

SewCut berkata...

Thanks :)

Zai Zulkifli berkata...

impressive! wish I have the same knowledge, creativity and skills as yours.